Idre Kollo

Detta är ett vinterkollo för hela familjen!

Barnen som har diabetes är mellan 5-18 år. Antalet boenden styr antal platser till detta kollo. Vi har ungefär 35 boenden bokade.
På detta kollo har, förutom barnen med typ 1 diabetes och föräldrarna, även syskon en chans att få möta andra i en liknande situation.
Under dagarna och kvällarna erbjuds aktiviteter tillsammans med våra ledare i mindre grupper, men det är valfritt vilka aktiviteter ni vill delta i.

Glädje och skratt är viktiga inslag och en del bus i backen kan förekomma.

Aktiviteter

I Idre finns möjlighet till många aktiviteter. Speciellt har vi skidbackarna som är jättebra för alla nivåer. Vi har haft chansen att få skidlektioner för de barn och föräldrar som kanske aldrig stått på ett par skidor eller om man är precis nybörjare. Är man intresserad av en privatlektion eller skidlektion kan man givetvis boka det på egen hand – men glöm inte att vara ute i god tid! Det kan snabbt bli fullbokat. 

Idre är väl anpassat för både alpinåkning samt längdåkning. Är man intresserad av längd finns det fina spår runt om fjället. 

Pulkabacke finns, men kom ihåg att aldrig åka i skidbackarna. Det är förbjudet i och med pistmaskiner som kör när det blivit mörkt och har svårt att se. 

När vi besöker Idre Fjäll går oftast hela dagen åt till skidåkning i mindre grupper ihop med en ledare. Detta för att mindre gäng/grupper ger oss möjligheten att anpassa nivån både för dem som åkt mindre och dem som är mer erfarnaVill man som familj åka själva går det självklart bra. Vi ordnar gruppaktiviteter som är valfria att delta i.  

På Aktivitetcenter finns det bowlingbanor, spelhall och simhall om vädret skulle vara emot oss eller om man vill ägna ett par timmar inomhus efter en dag ute i backen (dessa aktiviteter bokas av er själva).

På kvällarna efter middag så ordnar vi bland annat sittningar för föräldrarna och aktiviteter för barnen. Även dessa är valfria att delta i. 

Boende

På Idre Fjäll hyr vi stugor där deltagarna får en egen stuga med familjen eller delar med en annan familj, beroende på hur många man är.
På grund av covid har delning av boende mellan familjer inte gjorts de senaste åren men finns ett eget intresse av att dela stugor, framför det i önskemålet i anmälan så kan vi se vad som går att göra.

Stugorna ligger mitt på fjället och har nära till matbutik, reception och skidbackar. Ledarna bor också i stugor, och vi försöker alltid se till att de bor utspritt så vi snabbt kan hjälpa till om det behövs.
Stugorna har eget kök samt badrum, och beroende på stuga kan tvättmaskin finnas. I alla stugor finns Wifi.

TIPS! Önskar ni vara på Idre Fjäll en längre tid än själva lägret så hör av er till oss. Vi hjälper er att boka (då kan man få ta del av grupprabatter på skipass/skidhyra även övriga dagar).

Mat

Vi har äran att äta alla måltider, frukost, lunch och middag, på värdshuset. Det är lagad mat och det finns alltid minst två alternativ att välja på. Skulle man önska laga mat eller äta själva går det såklart också bra. 

På Idre fjäll finns det också flera restauranger, klicka här så kommer ni till dem direkt. 

Pris

Betalas vid anmälan:

 • Deltagaravgift: 350kr/person
 • Avbeställningsskydd: 350kr/stuga
 • Egen kostnad för stuga (varierande pris beroende på vilken stuga familjen väljer)

Betalas i januari efter bokning av skipass/skidhyra:
Diabetesmammorna bjuder alla barn/ungdomar 0-16 år på gratis skidhyra och skipass för två dagar fre-lör.
För åldersgruppen 0-7 år är skipass  gratis

Vill man utöka detta gäller följande:

Helpension buffé värdshus:

 • Barn 0-4 år: Gratis
 • Barn 4-7 år: 555kr
 • Barn 8-15 år: 960kr
 • Ungdomar och vuxna 16 år och uppåt 1440kr

Extra kostnader (valfritt):

 • Sänglinne: 210kr/person
 • Städ för stugor i centrumbyn: 1725 kr
 • Städ för stora stugor i västbyn: 1380kr
 • Städ för de mindre stugorna i västbyn (nr 101-104): 1035kr